Er zijn verschillende ISO certificeringen mogelijk. De belangrijkste zijn:
-
Kwaliteitsmanagement (ISO 9001 certificering): geeft richtlijnen voor het verbeteren van product- en servicekwaliteit. Het helpt organisaties om klanttevredenheid te verhogen en is hulpmiddel bij het optimaliseren van processen.
-
Milieumanagement (ISO 14001 certificering): verzekert de focus op het minimaliseren van de milieu-impact van bedrijfsactiviteiten. Dit certificaat bevordert duurzame praktijken en helpt bedrijven te voldoen aan milieuwetgeving.
-
Informatiebeveiliging (ISO/IEC 27001 certificering): ISO 27001 certificering biedt een kader voor het beheren van informatiebeveiliging. Deze certificering is cruciaal voor het beschermen van gevoelige data en het voorkomen van datalekken.
-
Gezondheids- en veiligheidsmanagement (ISO 45001 certificering): is een instrument voor het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van werknemers. Dit certificaat helpt bij het verminderen van ongevallen en het verbeteren van de werkomstandigheden.
-
Voedselveiligheid (ISO 22000 certificering): deze certificering is bedoeld voor organisaties in de voedselindustrie en richt zich op het waarborgen van voedselveiligheid door het hele productieproces.
-
Energiebeheer (ISO 50001 certificering): helpt organisaties bij het verbeteren van energieprestaties en het verminderen van energiekosten door efficiënter energiegebruik.
-
Risicomanagement (ISO 31000 certificering): biedt richtlijnen voor het identificeren, evalueren en beheersen van risico's binnen een organisatie.
-
Duurzaamheid (ISO 20121 certificering): is de basis voor goed en veilig evenementenmanagement, is ook gericht op het verbeteren van de duurzaamheid van evenementen.
Elk van deze ISO certificeringen biedt structuur, helpt organisaties bij het verbeteren van hun processen en stimuleert het behalen van specifieke doelen. Het verkrijgen van ISO certificering kan ook bijdragen aan een beter imago en verhoogt het klantvertrouwen.